În anul 2012, o echipă de arheologi descoperea sub o parcare din oraşul britanic Leicester scheletul deformat al unui bărbat, care, ulterior, s-a dovedit că i-a aparţinut regelui Richard al III-lea. Pe parcursul acestei săptămâni, specialiştii au demarat un nou proiect de cercetare, desfăşurat, de data aceasta sub o parcare din Reading, cu scopul de a găsi rămăşiţele unui alt monarh englez, Henric I.
El a fost cel mai tânăr dintre cei patru fii ai regelui William I (,,Cuceritorul”). Henric I a urcat pe tronul Angliei în anul 1100, după ce fratele său, regele Henric al II-lea a murit într-un accident de vânătoare. Monarhul s-a dovedit a fi un conducător foarte bun strateg, dar, în acelaşi timp, foarte brutal. De exemplu, el a permis, la un moment dat, ca două dintre nepoatele sale să fie mutilate, după ce a pierdut un conflict pe care l-a avut cu adversarii săi politici.
În anul 1135, Henric I a murit din cauza unei intoxicaţii alimentare cu peşte. A fost înmormântat în abaţia din Reading, un oraş aflat la numai 40 km depărtare de Londra. În anii 1530, lăcaşul de cult a fost distrus, ca urmare a disoluţiei mânăstirilor impuse de Henric al VIII-lea, iar mormântul urmaşului lui William Cuceritorul a dispărut definitiv. În momentul de faţă, se presupune că ruinele abaţiei încă există sub clădiea şi parcarea penitenciarului din Reading.
În încercarea de a demonstra această teorie, o echipa formată din arheologi şi istorici a început căutările în zona parcării şi cea a şcolii care se află în apropiere. Cercetătorii au calculat dimensiunile fostei abaţii din Reading şi le-au coroborat cu informaţiile obţinute din teren. Specialiştii sunt de părere că, astfel, vor putea găsi altarul principal, sub care se presupune că a fost înmormântat Henric I.
Dacă, într-adevăr, arheologii vor descoperi rămăşiţele monarhului englez, ei vor trebui, după aceea, să soluţioneze problema autentificării dovezilor cu ajutorul analizelor ADN. Această procedură se va desfăşura cu mai multă dificultate faţă de cea aplicată pentru scheletul lui Richard al III-lea, deoarece, în acest caz, specialiştii şi-au putut demonstra teoriile după ce au găsit similitudini între materialul genetic al regelui şi cel al descendenţilor actuali ai surorii sale. Pe de altă parte, materialul genetic al lui Henric I, mai vechi cu 350 de ani faţă de cel descoperit în parcarea din Leicester, va fi mult mai dificil de autentificat, deoarece el trebuie comparat cu cel descendenţilor fiilor săi ilegitimi sau cu cel al descendenţilor familiei din care a făcut parte mama sa.
,,Am fost norocoşi că, în cazul lui Richard, am avut dovezi genealogice, însă cu cât mergi înapoi în timp, cu atât acestea devin mai puţin autentice”, a declarat Dr. Turi King, coordonatorul echipei de cercetare care a analizat ADN-ul obţinut din scheletul lui Richard al III-lea.
Arheologii englezi speră că investigaţia lor va avea succes şi că că vor descoperi, în cele din urmă, rămăşiţele lui Henric I, pentru a le înhuma într-un loc demn de un rege, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Richard al III-lea. ,,Henric I a fost un rege reformator şi cred că ar fi fost încântat de ideea transportului realizat cu ajutorul automobilelor. Prin urmare, cred că i-ar fi plăcut să fie înmormântat sub o parcare. Pe de altă parte, el a fost o persoană religioasă şi cred că ar fi preferat, totuşi, să fie depus într-o biserică”, a declarat John Mullaney, unul dintre istoricii care coordonează proiectul de cercetare, pentru publicaţia New York Times.
Sursa: history.com
Vă mai recomandăm şi: Osemintele lui Richard al III-lea, descoperite sub o parcare din Anglia
Savanţii britanici vor secvenţia genomul regelui Richard al III-lea
Richard al III-lea, ultimul rege englez ucis într-o bătălie, a fost înhumat